Hva er mote?

Byhalvor

Hva er mote?

Ordet mote kan egentlig brukes til alt, dataspill, interiør, bøker og mye mer, men de fleste av oss forbinder ordet mote med klær.

Hva er definisjonen på mote?

Ordet er opprinnelig fransk, og man kan oversette det til å bety «noe som er moderne». Dette er et relativt nytt ord i det norske vokabularet. Du har kanskje hørt eldre mennesker si «moderne» eller «moderanes» til å beskrive noe som er på moten.

Hva som er mote, og hvorfor det blir mote, er et spørsmål som er mye vanskeligere å svare på. Det er spørsmål vi skal prøve å svare på, men det er ikke nødvendigvis det riktige svaret.

Kollektivt

Mote regnes som noe kollektivt, noe som er sett på av alle som kult, stilig og ikke minst eksklusivt. Det er det som trekker mange til å kjøpe dyre plagg, fordi de er eksklusive og dyre. Dette gjør at mennesker som har råd til dyr mote ofte også har høyere selvtillit.

I vårt moderne samfunn går motene fort over, og nye moter kommer. Det som er så spennende med mote er at man ikke vet hva som kommer til å bli trendy. Det som har hatt en tendens til å skje er at tidligere trender blir trendy igjen. Dette fordi det er bare et visst antall veier at moten kan endre seg på.

Det meste er gjort

Dette er det nok mange som er uenige i, men motebildet viser det. De fleste nyansene av ting som er trendy nå for tiden er variasjoner av ting som har vært trendy før. I 2020 er jo for eksempel 90-tallet utrolig populært igjen, mens på 2010-tallet var 70- og 80-tallet ganske populært. Derfor kan det faktisk lønne seg å spare på en del av klærne du kjøper, fordi kanskje dine barn vil ha bruk for dem som trendplagg i fremtiden?

Det er jo få ting som er gøyere enn å gå gjennom sine foreldres klesskap. Det har ofte klær som man ikke trodde noen gang kunne være på moten, men så plutselig er de på moten igjen.

Hva er mote for meg?

Mange er mer opptatt av å finne ut hva som er mote for dem. Dette gjør at de kan finne ut av hvilke ting fra forskjellige typer moter de liker og kombinerer dem sammen. Dette er noe som har blitt mer og mer vanlig og vi ser det også på catwalken.

Det er også derfor det har blitt vanskelig å skille mellom mote og trender for mange. Det er først når vi skjønner forskjellen at vi kan bruke ordene på de måtene de faktisk er ment for å brukes.

Hva mener du er trendy for deg?

Hva mener du er mote for deg?

About the author

halvor author